Ice Pack Games

Det finns oerhört många definitioner av vad ett rollspel kan vara för något. Grunden i rollspelet är dock att deltagarna låtsas om som att de är någon annan än den de är i det verkliga livet. Man spelar alltså en roll, vilket är ursprunget till namnet rollspel.

Det finns många varianter och genrer av rollspel vilket gör det lättare för dig att hitta något du verkligen är intresserad av. Rollspel är en möjlighet att få prova på att sätta sig in i någon annans sits, vilket så klart är bra för empatiskt tänkande. Det är också ett sätt att få utlopp för sin fantasi på ett sätt som andra spel inte riktigt kan göra.

Rollspel som bordsspel

Rollspelet som bordsspel är vanligt förekommande i Sverige men också utomlands. Det börjar med att man utser en ledare som ansvarar för att fixa förutsättningarna för spelet, så att alla är med på vad det är som gäller. Sedan använder man sig av tärningar och lappar för att komma igång och spela. I övrigt finns det inga egentliga generella regler utan det handlar mer om vad man kommer överens om ska gälla i det aktuella spelet. Det finns så klart mängder av olika varianter av rollspel.

Historiska rollspel

Många som är intresserade av historia väljer att vara med i ett historiskt rollspel. Det här skiljer sig så klart från bordsspelen och flirtar mer med begreppet ”att lajva”. I ett historiskt rollspel utgår man från saker som faktiskt hänt eller åtminstone hur det såg ut vid en viss tidpunkt. USA är ett bra exempel på historiska rollspel. Där är det vanligt att man gör uppspel av klassiska slag, inte sällan som utspelade sig under det amerikanska inbördeskriget eller under självständighetskriget. Där ska man då försöka utgå från att man verkligen är en soldat som levde under den här tiden. Spektaklet uppskattas av många. En svensk version är under medeltidsveckan i Visby där ett rollspel pågår hela veckan.